5oo jaar belevenis Fochteloo

Ik vind deze activiteit leuk!
Fochteloo
02 september
10.00 uur
Omschrijving

“500 jaar evenement Fochteloo” doén we samen !

 

Dit is de werktitel van het project voor 2 september  2017, begin én onderdeel van een groter doel, namelijk “Kwaliteitstoerisme bevorderen in Fochteloo”.

 

Fochteloo verandert die dag van een slaperig nazomers lintdorp in een bruisend toeristische attractie. Op die dag wordt Fochteloo voor een eendaags-evenement opgeschrikt. Op die dag lopen de routes van de toerist niet over en langs Fochteloo, maar ín en rondom het dorp zélf.

 

Verslag

Op zaterdag 2 september vierde Fochteloo die 500ste verjaardag met het uitbrengen van een geschiedenisboek (Dorpsgids) in dorpshuis Et Legien. De “verjaardag” werd geopend met een inleiding voor een flinke zaal volbelangstellenden van Maarten Jeronimus over het groeien van een idee naar werkelijkheid. Dank zij de plannen van het bestuur van de vereniging Dorpsbelang Fochteloo, het op het spoor gezet zijn door de stichting Begraafplaatsen Oosterwolde en Fochteloo, en dank zij het 500-jarige gemeentefonds, kon het een en ander om te komen tot kwaliteitstoerisme in Fochteloo, worden gerealiseerd. Kees Timmerman gaf nog een toelichting op het deel Ybenheer en Oranje, alvorens tot het officiële handelen over te gaan. Het was aan de ereleden Jan Oosterkamp en Bernard van den Nieuwendijk om de eerste exemplaren in ontvangst te nemen en tegelijkertijd het informatiepaneel te onthullen, wat later nog zal worden geplaatst aan het fietspad, de oorspronkelijke compagnonslaan. Tevens werd daarmee symbolisch ook andere infopanelen in gebruik genomen, nu bij de kapel en later bij Ybenheer.


Ook de omslag van de gids is heel bijzonder. Speciaal een door het Centrum voor Prentkunst van de stichting Nobilis beschikbaar gestelde houtgravure van Peter Lazarov mocht daarvoor worden gebruikt.
De plechtigheid ging naadloos over in het starten van permanente fiets- en wandelroutes van respectievelijk 6 en 12 km, danwel 20 of 35 km. Van de beide wandelroutes maakten elk 8% van de deelnemers gebruik, de kleine fietsroute telde 24% van de deelnemers en de grote fietsroute kende de hoogste belangstelling, nl. 54%.  De rest nam beschrijvingen mee voor het op een later tijdstip te fietsen of wandelen. De informatie per route en op de panelen liep parallel met de inhoud van de kersverse dorpsgids. De rode lijn daarin was “ruim 500 jaar Fochteloo in het 500-jarige Ooststellingwerf”. Alle deelnemers waren vol lof over de aangeboden routes, beschrijvingen en informatie onderweg.
‘s Middags vanaf 15.00 uur konden de inwoners van Fochteloo en op de Knolle gratis een exemplaar Dorpsgids afhalen in dorpshuis Et Legien. Daar heeft ongeveer de helft van de aangeschreven adressen gebruik van gemaakt. Daarbij werd dit feest omlijst door de show en muzikale inbreng van Vrijstaat de Stellingen in wisseloptreden met troubadour Hans van Gorp uit het Noord-Brabantse Asten.
Tegelijkertijd had Nobilis een verrassing voor elk huishouden in Fochteloo en op de Knolle.Vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur deze dag, reikte kunstenaar Peter Gerrits hoogstpersoonlijk een kostbare attentie uit in het Centrum voor Prentkunst. Een speciaal ter gelegenheid van dit 500-jarige Fochteloo-evenement door hem geproduceerde, prachtige en kleurrijke prent van een voor Fochteloo o zo kenmerkende beeltenis van een korhoen. Iets meer dan de helft van de inwoners van Fochteloo en op de Knolle hebben een exemplaar in ontvangst genomen.
Het bestuur en de werkgroep kan op een geslaagd “500 jaar Fochteloo evenement” terug kijken.

Georganiseerd door
Maarten Jeronimus
Contact opnemen
Aanmelden