De grootste fiets excursie

Ik vind deze activiteit leuk!
Oosterwolde
05 september
08:00
Omschrijving

In 2006 werd de grootste fietsexcursie ter wereld gehouden in Ooststellingwerf. Met 1113 deelnemers was dit genoeg om een plaatsje in het Guinness book of records te komen.

Naar aanleiding van het 500 jarig bestaan van Ooststellingwerf wil het Stellingwerf College deze recordpoging op dinsdag 5 september 2017 gaan verbreken en daarmee een nieuw persoonlijk record vestigen.

De fietsexcursie voert de deelnemers van Oosterwolde naar Appelscha en vertelt de geschiedenis van de turfwinning in dit gebied.

Verslag

Verbreken record gelukt

Leerlingen van het Stellingwerf College zijn erin geslaagd het eigen record 'de grootste excursie' te verbeteren. Dit record is in 2006 gevestigd en stond op 1113 deelnemers. Goed voor een vermelding in Guinness Book of Records.

De aanleiding voor deze recordpoging tijdens de introductiedag is het 500-jarig bestaan van Ooststellingwerf. Het Stellingwerf College wil door middel van een schoolbrede fietsexcursie aandacht besteden aan de regionale geschiedenis van Ooststellingwerf en op die manier deelnemen aan de verschillende activiteiten die in de gemeente worden georganiseerd

Dinsdagochtend 5 september gaf burgemeester Harry Oosterman bij de school het startschot. 1352 Leerlingen en personeelsleden van de school vormden een langgerekt lint van fietsen tussen Oosterwolde en Appelscha.

De rode draad tijdens deze fietsexcursie, bekend onder de titel: ‘Kijk en gij zult ontdekken’ vormde de Opsterlandse Compagnonsvaart en het winnen van turf in de veengebieden. Tijdens de tocht moesten leerlingen vragen beantwoorden over zaken die zij onderweg tegen kwamen.

De eerste pleisterplaats was een plaggenhut gesitueerd in het weiland waar Jannes en Jantien vertelden over hun leven. Het leven Jannes en zijn gezin bestond uit graven en nog een graven. Dat alles voor zes gulden per week. Jantien moest na het werk in het veen in de avonduren het huishouden doen. Een heerlijk eigen bed voor fatsoenlijke nachtrust was er niet bij. Slapen deed je met het hele gezin in de bedstee op een stromatras tussen de vlooien en de kakkerlakken. Dat waren nog eens tijden.

Een stuk verder konden de deelnemers een echt turfschip bewonderen in de sluis bij het Fochtelooverlaat. Leden van de Historische Vereniging Appelscha vertelden vol vuur over de bijzonderheden van dit schip en de bijzondere gereedschappen die werden gebruikt voor de turfwinning.

Bij café Hulst stond net als in 1883 Domela Nieuwenhuis als voorman van de Landarbeidersbond te spreken voor de arbeiders. Hij brak een lans voor een werkdag van 8 uren en besprak de macht van de arbeiders. Zij moesten een vuist maken tegen de wantoestanden waaronder zij leefden. Zo hadden zij te maken met de gedwongen winkelnering waardoor zij hun boodschappen moesten doen bij hun eigen bazen tegen hoge prijzen.

De excursie werd daarna voortgezet naar Duinen Zathe waar leerlingen van 12 tot 18 jaar zich de rest van de dag uitstekend hebben vermaakt.

Georganiseerd door
Lidia Poiesz
Contact opnemen
Activiteit updates
 • 20 september
  Sfeerplaatjes
 • 20 september
  Sfeerplaatjes
 • 20 september
  Sfeerplaatjes
 • 20 september
  Sfeerplaatjes
 • 20 september
  Sfeerplaatjes
 • 20 september
  Sfeerplaatjes
 • 20 september
  Sfeerplaatjes
 • 20 september
  Sfeerplaatjes
 • 20 september
  Sfeerplaatsjes
 • 17 juni
  Aankondiging