Een kijkje in de geschiedenis

Ik vind deze activiteit leuk!
Oldeberkoop
08 september
20:00
Omschrijving

'Een kijkje in de geschiedenis van 500 jaar Ooststellingwerf’.

 

Vrijdag 8 september

Vrijdagavond organiseert Stichting de Grijpvogel twee lezingen in Hotel Restaurant Lunia over

- de geschiedenis van 500 jaar Ooststellingwerf;

- de ontwikkeling van oudsher van de heraldiek in de gemeente: over oude zegels, afbeeldingen van het gemeentewapen en de vlag.

Het voornemen is om daarna de presentatie te laten plaatsvinden van de uitgave van het boek: ‘De raadselachtige gemeentewapens van de Stellingwerven’ met voorwoord van de burgemeester van Ooststellingwerf drs. H. Oosterman. Het boek zal worden uitgegeven door de Stichting Stellingwarver Schrieversronte te Oldeberkoop.

 

Zaterdag 9 september 2017

Zaterdagmorgen gaat vanaf 10.00 uur een fietstocht van start onder begeleiding van Karst Berkenbosch langs de hoogtepunten uit de geschiedenis van 500 jaar Ooststellingwerf. De tocht zal ongeveer tot 15.30 uur duren en heeft onderweg leuke stops met veel informatie en diverse proeverijen.

 

Zondag 10 september 2017

Zondagmorgen vertrekken de deelnemers aan de ‘Autopuzzeltocht’ vanaf 10.00 uur met een routebeschrijving en informatie over 500 jaar Stellingwerven. Op diverse plekken moet men de auto verlaten om jaartallen te zoeken, informatieborden te lezen etc. Op de locaties onderweg wordt gezorgd voor passend entertainment. De route zal ongeveer 110 km beslaan.Om 18.00 uur moet de laatste deelnemer binnen zijn. De prijsuitreiking volgt daarna om 18.30 uur.

Organisatie namens de Stichting de Grijpvogel: Karst Berkenbosch, Kim Linse en Frans Wuijts.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verslag

 

EEN KIJKJE IN DE GESCHIEDENIS

VAN 500 JAAR OOSTSTELLINGWERF

1517 - 2017

 

 • De avondbijeenkomst van 8/9 met lezingen en boekpresentatie was zeer geslaagd: interessant, flinke opkomst, prima sfeer; boeiende sprekers; tevreden aanwezigen; hartelijke boekpresentatie;
 • Door de heftige weersomstandigheden (storm en regen) hebben we helaas op het laatste moment de fietstocht op 9/9 moeten afblazen; heel jammer; er is hard aan gewerkt; jammer genoeg moesten we daardoor ook inkomsten derven (geen deelnemersbijdragen; wel kosten);
 • De autospeurtocht op 10/9 was wel weer geslaagd; de deelnemers waren er bijzonder over te spreken; we hadden het aantal deelnemers liever hoger gezien. Reden is waarschijnlijk de concurrentie van diverse andere activiteiten in de gemeente. Plus de afmelding van een autoclub.

De tocht is zodanig vormgegeven dat deze ook nog volgende keren kan worden gevolgd. Daarmee is de gemeente een mogelijkheid rijker geworden om geïnteresseerden kennis te laten nemen van landschap, cultuur, monumenten etc. in onze gemeente via een veilige, goed opgezette autospeurtocht door alle 13 dorpen.

 

Georganiseerd door
Stichting De Grijpvogel
Contact opnemen
Activiteit updates
 • 06 augustus
  Het programma
 • 21 juli
  De Autopuzzseltocht is bijna klaar!

  De gehele tocht is tot in detail uitgewerkt en wordt momenteel getest door verschillende mensen die de gehele tocht van ca. 110 km navlooien.

  Een boekje met achtergrondinformatie ligt bij de drukker voor een proefdruk

  Het draaiboek is grotendeels gereed. Er wordt nog aan geschaafd, zodat we een ontzettend mooie rit krijgen op 10 september.

 • 14 juli
  Boekpresentatie op vrijdag 8 september

  Een schenking van het Prins Bernard Cultuurfonds aan de Schrieversrondte! Lees hier meer. 

   

   

   

 • 09 juli
  Een kijkje in de geschiedenis van 500 jaar Ooststellingwerf

  Vrijdag 8 september 2017 Vanaf 20.00 uur twee lezingen in Hotel Restaurant Lunia in Oldeberkoop.

  • Historicus Cor Trompetter over: ‘Zin en onzin van herdenken. Een bespiegeling bij het 500-jarig bestaan van Ooststellingwerf’.

  • Heraldiscus Jelle Terluin over: ‘De ontwikkeling van de Stellingwerver gemeentewapens.

  • Boekpresentatie: ‘De raadselachtige gemeentewapens van de Stellingwerven’; auteur Frans Wuijts; voorwoord burgemeester drs. H. Oosterman.

 • 30 mei
  Draaiboek voor de lezingen op 8 september is klaar
  Het draaiboek voor de avond van 8 september is gereed. De invulling van de draaiboeken voor de volgende 2 dagen is ook vrijwel rond. De cultuurhistorische fietstocht o.l.v. Karst Berkenbosch is uitgestippeld. De autospeurtocht is inmiddels ontworpen en gaat op korte termijn worden getest. De deelnemers krijgen een routebeschrijving met een groot aantal speurneusvragen plus een boekje met achtergrondinformatie over de geschiedenis van alle 13 dorpen in Ooststellingwerf.