Onzichtbaar Donkerbroek !

Ik vind deze activiteit leuk!
Donkerbroek
30 september
10:00
Omschrijving

‘Onzichtbaar Donkerbroek ! is een historische fiets- en wandeltocht in en rond Donkerbroek.

Op een veertigtal locaties zullen historische foto’s van ongeveer een vierkante meter geplaatst worden die een impressie van het rijke verleden van Donkerbroek geven en het verhaal erachter. Voorbeelden hiervan zijn de schans Breeberg, het NAD-kamp uit WOII, diverse historische panden in Donkerbroek, de voormalige tramlijn, Huize Ontwijk en de wandelbos en nog veel meer.

Op de Schoolstraat wordt een historsche markt georganiseerd met een kinderkermis. In de basisschool het Startblok zal een doorlopende presentatie van de foto's van toen en nu gedraaid worden. Ook worden de eindproducten van de themaweek door de leerlingen van beide basisscholen tentoongesteld. De gehele dag zal er live-muziek zijn verzorgd door  plaatselijke musici.

De tocht is bedoeld voor jong en oud, voor Donkerbroekemers maar uiteraard ook de inwoners van Ooststellingwerf en een ieder die geïnteresseerd is in de cultuurhistorie van deze regio. De tocht kan gewandeld worden en gefietst. Voor de minder validen is er een bus beschikbaar die langs de route rijdt. Opgave hiervoor kan tot 20 september a.s. (zie updateberichten) Verbinding door historie is het motto !

Verslag

Positieve reacties naar aanleiding van Onzichtbaar Donkerbroek

De organisatie van Onzichtbaar Donkerbroek kijkt terug op een geslaagde activiteit in het kader van 500 jaar Ooststellingwerf.

Zaterdagmorgen ging om 10.00 uur de historische tocht van start. Het was zaterdagmorgen gelukkig eerst droog, Het aantal deelnemers dat in café Donkerbroek routekaartjes kwam ophalen druppelde mooi door. De tocht over 20 kilometer voerde langs 40 historische foto’s met een beschrijving van de geschiedenis van de locatie. Onderweg waren er foto’s van bijvoorbeeld het voormalige posthuis,  wielerbaan de Zwaluw bij Ontwijk, het zwembad bij de Tjonger, het pluimveefokbedrijf aan de Balkweg, maar ook aan de andere kant van Donkerbroek foto’s van plaggehutten, het NAD-kamp en de molen op het Oost.  

Over de dag reden ook twee bussen met minder valide inwoners uit Donkerbroek langs de route. De foto’s riepen vele herinneringen op en ook het bezoek aan de exposite ‘it Gruttersplak’ viel in de smaak. Wietze en Anita hadden hier veel tijd en energie in gestoken en de expositie prachtig aangekleed. Ook daar was het een komen en gaan van bezoekers.

Om 10 uur ging tevens de markt en de kinderkermis aan de Schoolstraat van start. Dit begon rustig maar gaandeweg kwam er meer publiek op af. Helaas begon het ’s middags te regenen. Het was een gezellige markt met muziek op de achtergrond waar men streekproducten en lekker eten kon kopen.

’t Startblok had niet te klagen over het aantal bezoekers. De hele dag door was er aanloop van mensen die de kunstwerken van de leerlingen van beide basisscholen en de doorlopende fotopresentatie kwamen bekijken. Mensen raakten met elkaar in gesprek over de geschiedenis van Donkerbroek en haalden allerlei herinneringen op. Ook waren er inwoners van Donkerbroek die al een heel leven in Donkerbroek woonden maar nog nooit in de openbare school waren geweest, kortom Onzichtbaar Donkerbroek zorgde voor onderlinge verbinding.

Het mooiste voorbeeld van verbinding was het spetterende eindoptreden van Looft den Heer, de Bazuin, Excelsior en Tsjusterrocksum. Gezamenlijk brachten ze vol overtuiging ‘ With a little help from my friends’ van Joe Cocker ten gehore. Het was prachtig. Mooi dat dit mogelijk is in Donkerbroek en eerlijk gezegd (met het dorpsfeest volgend jaar in het vooruitzicht) smaakt dit naar meer !    

Na afloop werd het feest nog even voortgezet in café Donkerbroek waar DJ Appie de muziek verzorgde. Het bleef nog lang onrustig op de Vosseheer.

Vooraf was al gemeld dat de foto’s ook op zondag nog zouden blijven staan. Na de regen van zaterdag was het zondag mooi fietsweer en melden zich om 10 uur de eerste fietsers al bij ‘Stap es in’ voor een routekaart. Enige paniek brak uit omdat de routekaarten nog in het café lagen en men daar nog op 1 oor lag. Om 11 uur was het probleem echter opgelost en waren er weer volop routekaarten beschikbaar. De hele zondag was het een komen en gaan van fietsers bij de foto’s en werd de tegenvallende deelname door de regen meer dan goedgemaakt. In het dorp zag je groepjes mensen met elkaar praten bij de foto’s.

Rond 16.00 uur werd begonnen met het opruimen van de foto’s en ook toen waren er nog steeds fietsers op pad bij de route. Er waren eigenlijk alleen maar louter positieve reacties over de foto’s en het verhaal erbij en werd er vaak gevraagd of er nog een vervolg op komt.

Zelf zijn wij blij verrast dat het evenement zoveel heeft los gemaakt en dat we zoveel positieve reacties hebben gekregen. Met het dorpsfeest op komst gaan we zeker nadenken of hier volgend jaar een vervolg aan kan worden gegeven.

    

Georganiseerd door
Bert Rekker
Contact opnemen
Activiteit updates
 • 27 september
  Het definitieve programma
  Zaterdag 30 september 2017 is het zover. Na maanden van voorbereiden willen we u graag het definitieve programma van ‘Onzichtbaar Donkerbroek !’ uit de doeken doen. De activiteit bestaat uit meerdere onderdelen.Vanaf 10.00 uur start vanuit Café Donkerbroek de historische fiets- en wandeltocht in en rond Donkerbroek. De routekaartjes kunt u bij het café ophalen. Bij het café is die dag van alles te doen. Zo is er is een palingrokerij en ’s middags vanaf 16.00 uur verzorgt DJ Appie de muziek in het café. De route van de fietstocht wijst zich vanzelf en is duidelijk aangegeven met routebordjes. Vanaf het café gaat de route eerst richting het Tjongerkanaal en dan via de Balkweg weer naar het dorp terug richting het Witte Huis. Vervolgens gaat het via de Schapendrift, Koelandsweg, Bovenveld en Wijkweg naar de Schansdijk en via de Kruisweg en Bovenweg weer naar Donkerbroek. De route is ongeveer 20 km. Onderweg komt u 40 historische foto’s met een toelichting tegen die een goede indruk geven hoe Donkerbroek en omstreken er toen uitzagen. De foto’s blijven tot zondagavond staan, dus eventueel kunt u de route ook op zondag nog bij langs. Routekaartjes zijn op zondag nog bij Cafetaria ‘Stap es in’ verkrijgbaar. Bij de familie Wietze Meijerhof aan de Schapendrift is op zaterdag expositie ‘It Gruttersplak’ in de route opgenomen. Zij exposeren hun verzameling van oude originele kruideniersartikelen en verpakkingen. Tevens worden er historische foto’s van winkeltjes uit Donkerbroek tentoongesteld. Het is zeer aan te raden hier even een kijkje te nemen. Van 10.00 tot 16.00 uur is er tevens een historische markt op de Schoolstraat. 18 marktkramen doen hier aan mee. De nadruk van de markt ligt op streekproducten en lekker eten. Voor de kinderen is er een kinderkermis met een zweef- en draaimolen en een Kop van Jut. Meer info hierover vind u in de eerdere updateberichten.Basisschool ’t Startblok aan de Schoolstraat is de gehele dag geopend. In één van de lokalen is er een doorlopende diapresentatie met de foto’s van Donkerbroek eertijds en nu. In de week voorafgaand aan ‘Onzichtbaar Donkerbroek !‘ hebben de leerlingen van beide basisscholen een themaweek gehad over 500 jaar Ooststellingwerf. De ‘kunstwerken’ die de leerlingen in dat kader hebben gemaakt worden tevens in de school voor het publiek tentoongesteld.Bij de school verzorgt het muzikale talent van Donkerbroek de gehele dag live muziek. Het koor, de beide korpsen en de lokaal wereldberoemde rockband Tsjusterrocksum verzorgen dit beurtelings. Rond 15.45 uur zal er een verrassend afsluitingsconcert zijn.Zaterdag 30 september a.s. lijkt dus een heel gezellige dag te worden. We heten u allen dan ook van harte welkom vanaf 10.00 uur !
 • 16 september
  Poster en informatie historische markt
  Vandaag over twee weken is het zover. Op de dorpssite van Donkerbroek is de poster van Onzichtbaar Donkerbroek te zien en kun je lezen wat je op de historische markt kunt verwachten. Kijk voor meer informatie op www.donkerbroek.nl
 • 30 augustus
  It giet oan !
  De vakanties zijn bijna voorbij. Dit betekent dat ‘Onzichtbaar Donkerbroek !’ snel dichterbij komt want over een maand is het zover. Afgelopen maandag hebben we de koppen weer bij elkaar gestoken en de conclusie was dat we goed op koers liggen richting een geslaagde activiteit op 30 september. Het is nu zaak om meer bekendheid aan het programma te geven. De komende weken gaan we regelmatig berichten op de dorpssite plaatsen om dit te realiseren. Zoals eerder gemeld is de kern van ‘Onzichtbaar Donkerbroek !’ een tocht over ongeveer 20 km in en rond Donkerbroek langs historische plaatsen. Op een veertigtal plekken staan historische foto’s op spandoek met een toelichting. Zo krijgt de deelnemer een indruk hoe de locatie er vroeger uit heeft gezien. De komende weken zullen we enkele tipjes van de sluier oplichten wat u zoal kunt verwachten.De afgelopen maanden is er hard aan de foto’s gewerkt, maar inmiddels staat alles klaar om geplaatst te worden. De route is het meest geschikt om te fietsen, maar wandelen mag uiteraard ook al ben je dan wel even onderweg. Voor de wat minder valide mensen onder ons is er ook vervoer geregeld. Mocht u hiervan gebruik willen maken neem dan voor 20 september a.s. contact op met Marjan Teijema. Marjan is bereikbaar via marjanteijema@gmail.com of mobielnummer 06-40367004. Naast de tocht zal er bij de Schoolstraat en in de basisschool het Startblok ook nog van alles georganiseerd worden. Daarover informeren we u binnenkort verder. Wordt vervolgd…
 • 04 juli
  Onzichtbaar Donkerbroek wordt steeds meer zichtbaar
  Updatebericht: Zoals eerder in de dorpskrant en Dorpssite van Donkerbroek gemeld organiseren wij op 30 september a.s. in het kader van 500 jaar Ooststellingwerf de activiteit ‘Onzichtbaar Donkerbroek !’ Wij zijn in dit geval Actief Donkerbroek, Dorpsbelang en een groot aantal afgevaardigden van het verenigingsleven en de basisscholen in Donkerbroek. Er is door deze groep mensen een projectvoorstel opgesteld waar de gemeente subsidie voor beschikbaar heeft gesteld.Na de subsidietoewijzing in maart is er maandelijks vergaderd om tot een definitief programma te komen. Graag willen wij u op de hoogte brengen van de vorderingen. Het programma begint steeds vastere vormen aan te nemen. Het hart van de activiteit ‘Onzichtbaar Donkerbroek’ is een historische fietstocht van ongeveer 21 km lang. Deze zal vanuit Café Donkerbroek starten. Onderweg komt men een 40-tal spandoeken tegen met prachtige oude foto’s van historische locaties. Er kan ook voor gekozen worden om wandelend de foto’s in de bebouwde kom van het dorp te bekijken. Tevens zal er voor mindervaliden vervoer geregeld worden zodat ook zij aan de tocht kunnen meedoen.In basisschool ‘het Startblok’ zal doorlopend een presentatie vertoond worden met foto’s van Donkerbroek in het verleden en nu. Rondom deze locatie zullen musici uit eigen dorp een sfeerverhogende bijdrage leveren aan het geheel. Ook zal er een historische markt en kinderkermis georganiseerd worden, dus voor elk wat wils. Wij zijn in verband hiermee nog op zoek naar mensen die oude ambachten als hobby hebben en dit tijdens de markt zouden willen demonstreren. Mocht u belangstelling hebben neem dan contact op met Marjan Teijema. (marjanteijema@gmail.com of 06-40367004) De komende maanden zullen de puntjes op de i gezet worden. De inzet is om van ‘Onzichtbaar Donkerbroek !’ een interessante en gezellige dag te maken waarin de cultuurhistorie van Donkerbroek centraal zal staan. Verdere informatie zal nog uitgebreid volgen via onze eigen dorpssite www.donkerbroek.nl. Wij raden u aan 30 september a.s. alvast in uw agenda te reserveren!